Hackertámadás ért egy német kórházat, egy beteg belehalt…

2021.02.19.

Még tavaly szeptemberben történt, hogy egy zsarolóprogrammal tették használhatatlanná hackerek a düsseldorfi egyetemi kórház számítógépes rendszerét. Ennek következtében összeomlott az ellátás a sürgősségi osztályon is, és egy beteg, akit nem tudtak ellátni, meghalt. A nyomozás eddigi adatai szerint a zsarolóprogram miatt fokozatosan omlott össze a kórház rendszere, a dolgozók nem fértek hozzá a betegek adataihoz, így odáig jutottak, hogy az életmentő beavatkozásokat sem tudták elvégezni. Az egyik ellátásra váró beteget kénytelenek voltak egy másik egészségügyi intézménybe átirányítani, ahol végül életét vesztette.

Ez lehet az első kórházban történt haláleset, ami közvetlenül egy kibertámadáshoz kapcsolható.

(Forrás: https://444.hu/2020/09/19/hackertamadas-ert-egy-nemet-korhazat-egy-beteg-belehalt)

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján az elmúlt egy évre vonatkozóan 46 kibertámadásról szóló cikk olvasható, amely esetek valószínűleg csak a jéghegy csúcsát mutatják. A kibertámadások elleni védekezés az első számú prioritások közé került az egész világon.

A biztonsági koncepció lényege korábban az volt, hogy egy orvostechnikai eszköz még a meghibásodása esetén sem veszélyeztesse a felhasználók életét vagy testi épségét. Az egymással kommunikáló orvostechnikai eszközök esetén a „biztonság” értelmezését azonban ki kell bővíteni azzal, hogy az eszköz nem engedheti bizalmas egészségügyi információk illetéktelen kezekbe kerülését, illetve kizárja működésük jogosulatlan befolyásolását.